Van het bestuur: stand van zaken Toekomstvisie

15-09-2024

Nu we de helft van dit jaar gepasseerd zijn, vraagt u zich misschien af hoe het staat met de toekomstplannen voor de drie parochies binnen ons Samenwerkingsverband. We hebben tussen februari en mei in alle drie de parochies bijeenkomsten met parochianen georganiseerd. Daar is de stand van zaken in de parochies besproken, en we hebben gevraagd welke mogelijkheden parochianen voor hun parochie zien. Voor alle drie parochies leverden die bijeenkomsten zeer waardevolle informatie op die ons als bestuur goed helpt om een visie en plan voor de toekomst uit te stippelen.

De deelnemers aan de bijeenkomsten waren allemaal zeer betrokken, maar ook realistisch. Het bestuur is blij met de flinke opkomst. Op alle drie de locaties was die goed, bij de H.Hart-H.Joseph zelfs heel erg goed. Uit de resultaten blijkt dat iedereen zich thuis voelt in zijn/haar eigen geloofsgemeenschap en kerkgebouw. Ook moeten we als katholieke Hilversummers meer samenwerken. Dat is een belangrijke boodschap die we als bestuur zeker onderschrijven.

Momenteel zijn we alle resultaten aan het bundelen in een sterkte-zwakte analyse per parochie en voor het Samenwerkingsverband als geheel. Tegelijk werkt het bestuur aan een visie voor de toekomst: hoe zien we het gehele Samenwerkingsverband in de toekomst, en wat betekent dat voor de individuele parochies? Zonder vooruit te lopen op de conclusies ziet het bestuur dat we met de H.Hart-H.Joseph een sterke geloofsgemeenschap hebben, dien financieel en organisatorisch in staat is om zelfstandig verder te gaan (en die we nodig hebben voor verdergaande samenwerking). De O.L. Vrouwe-Verrijzenis staat er financieel-economisch het allersterkst voor, maar heeft organisatorisch de nodige problemen om het parochieleven in stand te houden. Voor de H.Vitus-H.Willibrord geldt dat het geloofsleven in de parochie bloeit, dat het organisatorisch goed lukt om wat er is in stand te houden, maar dat er financieel een uitdaging ligt om dat in de toekomst verantwoord vol te houden. Alle drie de parochies hebben goed onderhouden kerkgebouwen. De bekende problemen zijn vergrijzing van de parochianen en afnemend kerkbezoek. In de komende periode zullen we alle zaken verder op een rij zetten en besluiten over onze toekomst nemen.

Inmiddels is er een gesprek gevoerd met de vicaris-generaal van het Bisdom, samen met de collega-besturen uit ons dekenaat. Daar is besproken wat er in ons dekenaat de afgelopen periode is gebeurd met betrekking tot de toekomstplannen. De vicaris-generaal heeft de rapportages en plannen met belangstelling aangehoord en positief-kritische vragen gesteld. Na de bijeenkomst heeft hij de plannen/rapportages ook doorgestuurd naar de econoom van het Bisdom. De plannen worden uiteindelijk beoordeeld door de Bisschop en zijn staf. Het bestuur wil het Bisdom vroeg in het proces betrekken zodat er draagvlak ontstaat. We wileln voorkomen dat de toekomstige besluiten als verrassing komen voor de Bisschop en zijn staf.

Het kerkbestuur vraagt u nog wat geduld voordat we de besluiten zullen delen. We willen weloverwogen besluiten nemen die we ook goed kunnen uitleggen. Wilt u in de tussentijd toch meer weten, aarzel dan niet om met het bestuur contact op te nemen. We houden u op de hoogte met updates.

Namens het kerkbestuur

Ander nieuws

Oproep: kaartje voor Anja Cavalini

Voorbereiding Eerste Communie

GEZOCHT: KERK-SCHOONMAKERS

Nieuwsoverzicht