Biecht

Het sacrament van boete en verzoening

Door dit sacrament van vergeving is er steeds weer nieuw leven mogelijk. Hoe vaak gebeurt het niet dat we in ons gezin, bij het werk of op school andere mensen onrecht aandoen. En hoe goed doet het dan om in alle oprechtheid tegen de ander te kunnen zeggen: ‘Het spijt me, het zal niet meer gebeuren’. Ook God doen we onrecht aan en we mogen dit uitspreken in de biecht. In naam van Jezus mag de priester dan zeggen: ‘Uw zonden zijn u vergeven, ga in vrede!’. Dat schenkt bevrijding en doet de mens goed.

Dit kostbare sacrament werkt genezend en verzoenend. De priester helpt op weg in de uitvoering ervan. Vroeger werd biechten als iets verplichts gezien, maar de biecht wordt (her)ontdekt als ontmoeting met Jezus die ons vrede geeft.

Biechttijden

Het is mogelijk persoonlijk het sacrament van boete en vergeving te ontvangen op iedere vrijdag na afloop van de ochtendmis die begint om 09:30 uur. De priester die op de betreffende vrijdag voor gaat in de Eucharistieviering is op die dag ook de biechtvader bij de biechtstoel achter in de kerk bij de Mariakapel.
Pastoor Dresmé en pastor Kaak wisselen elkaar maandelijks af op vrijdagochtend voor de Eucharistieviering en het biechthoren. In de liturgische agenda kunt u zien welke priester beschikbaar is.

Voor een biechtgesprek op een ander tijdstip kan altijd een afspraak worden gemaakt met pastoor Dresmé (035 624 74 15). Het biechtgesprek kan plaatsvinden in de pastorie of in de biechtstoel. Tevens is het natuurlijk altijd mogelijk om ook een andere celebrant die voorgaat te vragen, u kunt zich hiervoor melden bij de sacristie.

Praktijk

Hoe gaat biechten dan?

  • Door op een priester af te stappen en die helpt wel verder.
  • Dit hoeft niet per se de parochiepriester te zijn. Men kan op elke priester af stappen.
  • Biechten hoeft niet per se in een biechthokje en kan ook door een gesprek voorafgegaan worden. Maar wel moet altijd duidelijk blijven dat we ons tot de Heer wenden: we belijden onze zonden aan Hem. En Hij schenkt ons vergeving, door de Absolutiewoorden van de priester heen.

Het verloop van een Biecht

  • Kruisteken en begroeting door de priester
  • Eenvoudige belijdenis van de zonden aan de Heer
  • Woordje van de de Priester
  • Absolutie, woord van vergeving door de Heer bij monde van de priester: God, de barmhartige Vader, heeft de wereld met zich verzoend door de dood en verrijzenis van zijn Zoon en de heilige Geest uitgestort tot vergeving van de zonden; Hij schenke u door het dienstwerk van de kerk vrijspraak en vrede. En Ik ontsla u van uw zonden in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest.
  • Nadien bidden van een gebed als penitentie.