Grote belangstelling voor Vituskerk tijdens Open Monumentendag

15-09-2024

Ook dit jaar was de belangstelling groot voor onze Vituskerk tijdens de 38e Nationale Open Monumentendag. Het kerkgebouw was geopend tussen 10.00 en 16.00 uur.  Mede dankzij het prachtige weer besloten maar liefst 1426 mensen om de kerk te bezoeken. Nog nooit eerder waren er zoveel bezoekers tijdens de jaarlijkse Monumentendag.

Traditiegetrouw was het mogelijk om de Vitustoren te beklimmen. Daarvan hebben 594 mensen dankbaar gebruik gemaakt. Onder regie van de Explorers van Scouting St.Paulus is het gelukt om iedereen tussen 10 en 16 uur efficiënt en veilig via de wenteltrappen naar de wijzerplaten te laten klimmen. Bovenin de toren kan men achter een balustrade in alle windrichtingen genieten van een vrij uitzicht over Hilversum en ’t Gooi.

Momenteel is de schilder aan het werk met de 24 dakkapellen en de luiken op de torenspits. In de werkplaats boven in de toren heeft de schilder gisteren de hele dag demonstraties en uitleg gegeven aan het publiek over het ingewikkelde werk met speciale hulpmiddelen aan de buitenkant van de torenspits op 70 meter hoogte. Er komt veel bij kijken om dat werk goed en veilig te kunnen uitvoeren.

Door de grote belangstelling voor de torenbeklimming moest scouting gisteren de toeloop reguleren met tijdslots. Daardoor was er sprake van een kleine wachtrij in het torenportaal. Maar dat was helemaal geen probleem, want in afwachting van de torenbeklimming konden bezoekers met een route door de kerk en over het priesterkoor en ook in de sacristie op plekken komen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Het grote orgel werd bespeeld door meerdere organisten, de iconenschool gaf een demonstratie en uitleg over het ontstaan van iconen en in de sacristie werden aan de hand van paramenten, liturgisch vaatwerk en andere liturgische voorwerpen veel vragen beantwoord en uitleg gegeven over de katholieke eredienst.

Het kerkplein was helemaal autovrij en stond gedurende de hele dag gezellig vol met fietsen en bakfietsen om de kinderen te vervoeren.

Heel veel dank aan allen die hebben meegewerkt aan deze prachtige Open Monumentendag 2024! Chapeau!

Ander nieuws

Voorbereiding Eerste Communie

GEZOCHT: KERK-SCHOONMAKERS

Van het bestuur: stand van zaken Toekomstvisie

Nieuwsoverzicht