OEKRAÏENS JEUGDKOOR DZVINOCHOK/ VOGNYK TE GAST IN HILVERSUM

18-10-2024

In de periode van 24 oktober tot 5 november 2024 maakt het gerenommeerde jeugdkoor Dzvinochok/Vognyk uit de Oekraïense hoofdstad Kyïv zijn jaarlijkse tournee door Nederland. Dit jaar zullen ze ook weer bij ons in Hilversum te gast zijn, van donderdag 24 tot zondag 27 oktober.

Het jongenskoor Dzvinochok (= Klokje) komt al sinds 1996 bijna jaarlijks naar Nederland, in wisselende regio’s van het land. Uiteraard is dit sinds het begin van de oorlog aanzienlijk gecompliceerder geworden, doordat gezinnen uit elkaar gevallen zijn en deels gevlucht naar andere landen in Europa. Dagelijks worden burgerdoelen in het land bestookt met raketten en drones, waarbij steeds meer slachtoffers vallen.  Mannen vanaf 18 jaar mogen in principe het land niet meer verlaten, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor militaire dienst aan het front.

Daarom werkt het koor sinds enkele jaren samen met het meisjeskoor Vognyk (= Vuurtje) en maken zij hun buitenlandse tournees in een gemengde samenstelling. Dat heeft ook geleid tot een verfrissend nieuw repertoire met zowel geestelijke muziek uit Oost en West, als volksmuziek uit Oekraïne, deels gecomponeerd of gearrangeerd door hun dirigent Ruben Tolmachov. Ondanks de moeilijke omstandigheden gaan zij hiermee door, als “culturele soldaten”, om fondsen te verwerven om hun rijke cultuur ook voor de toekomst te behouden. Zo hebben ze de afgelopen 2,5 jaar ca. 135 optredens verzorgd in diverse Europese landen, met o.a. de Rolling Stones, het Windsbacher Knabenchor en de Regensburger Domspatzen.

Het koor wil zijn dankbaarheid uiten aan alle Nederlanders die Oekraïne in de afgelopen jaren gesteund hebben en vluchtelingen hebben geholpen. Tijdens de komende tournee zullen ze dat met volle overtuiging doen tijdens hun concerten. Gedurende hun verblijf in Het Gooi zullen ze de volgende optredens verzorgen:

Vrijdag 25 oktober:
St. Jansbasiliek
Brink 31
1251 KT Laren

Aanvang concert: 20:00 uur

Zaterdag 26 oktober:
Dorpskerk
Kerkplein 45
1391 GK Abcoude

Aanvang concert: 20:00 uur

Op zondag 27 oktober zullen ze de Hoogmis van 11:00 in onze Vituskerk muzikaal opluisteren, en na afloop als toegift nog een mini-concert verzorgen. Alle optredens van het koor zijn gratis toegankelijk. Na afloop is er een deurcollecte waarvan de opbrengst ten goede komt aan het koor. Wij hopen dat u deze rijkelijk wilt ondersteunen!

Om een indruk van het koor te krijgen, kunt u onderstaande link aanklikken: dit betreft een optreden in het TV programma Podium Klassiek op 30 oktober 2022:

https://npo.nl/start/serie/podium-klassiek/seizoen-1/podium-klassiek_8/afspelen

(Korte introductie bij 02:10 en het item zelf begint bij 49:50).

Indien u niet in de gelegenheid bent om een optreden van het koor te bezoeken, maar wel financieel wilt bijdragen, kunt u uw donatie doen via bankrekeningnummer NL32INGB0004788722 t.n.v. Stichting “Oekraïne-Kyïv-Utrecht” (OeKU). De website van deze stichting is https://oeku.wordpress.com/

Bovenstaand bankrekeningnummer is speciaal voor dit project. Daarnaast heeft de stichting nog een algemeen bankrekeningnummer NL19INGB0005909694 voor de humanitaire projecten in Oekraïne die op de website beschreven worden. De stichting heeft een ANBI status, dus uw gift is onder voorwaarden aftrekbaar voor de belasting.

Overige informatie over de tournee van het koor, inclusief de volledige concertagenda in andere delen van ons land, vindt u op de volgende website: https://dzvinochok.nl/

Ander nieuws

Alpha-cursus in dekenaat Hilversum

Nieuwe datum ouderavond Vormsel 2024-2025

Dankwoord pastoor Kaak

Nieuwsoverzicht