Wat vieren we eigenlijk op Sacramentsdag?

04-06-2024

Sacramentsdag is het hoogfeest dat de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal stelt. In een aantal katholieke landen wordt het gevierd op de tweede donderdag na Pinksteren. In Nederland vindt het feest plaats op de twee zondag na Pinksteren. Het hoogfeest van het Heilig Sacrament van het Lichaam en Bloed van Christus, ontstond in de Middeleeuwen en wordt evenals Drievuldigheidszondag en het Heilig-Hartfeest gevierd in de weken na Pinksteren. Deze drie hoogfeesten hebben als doel het Paasmysterie op liturgische wijze verder uit te diepen.

Sacramentsdag is eigenlijk het opnieuw vieren van Witte Donderdag. Het verschil is dat op Sacramentsdag de nadruk veel meer ligt op het katholieke dogma van de Werkelijke Tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn tijdens én na de viering van de eucharistie.

In veel parochies worden op Sacramentsdag sacramentsprocessies gehouden: de Heilige Hostie wordt geplaatst in een monstrans en door een priester of diaken rondgedragen, vergezeld gaande van misdienaars, en biddende gelovigen. (Bron RKK)

Ook in onze parochie hebben we Sacramentsdag op bijzondere wijze gevierd. Aan het eind van de Mis werd het H. Sacrament uitgesteld op het altaar. Vervolgens trokken we in processie, met een grote groep misdienaars, gevolgd door het koor en de parochianen naar het grote kruisbeeld in de tuin achter de kerk. Dit vormde een indrukwekkend en tegelijkertijd feestelijk getuigenis van ons geloof. Bij terugkomst in de kerk zongen we het Tantum Ergo en ontving iedereen de zegen met het Heilig Sacrament.

Heel veel dank aan allen die hebben meegeholpen met de voorbereidingen en aan de misdienaars en acolieten die bijna allemaal gekomen waren.

Hieronder een collage van de prachtige foto’s. Met dank aan Erwin Dammers!

 

Ander nieuws

Condoleance Paus Franciscus

Zomerserie Vrijdagavond-concerten 2025

Heilig Jaar: 9 april reisverslag Pelgrimage naar Rome!

Nieuwsoverzicht