Zilveren jubileum diaken Meijer – terugblik

07-10-2024

Door Roger Pluijm

Hilversum – Normaal is de avondmis in de kapel, maar die was te klein voor de grote belangstelling voor het jubileum van diaken Jurriaan Meijer. Pastoor Jules Dresmé van de Hilversumse Vituskerk – de ‘kathedraal van het Gooi’ – celebreerde, samen met diaken Evert Florijn en kapelaan Juan Andrés Correa een gedenkwaardige ‘Jurriaan Meijermis’ in de hoofdkerk. Sinds 1997 woont Jurriaan in Hilversum, en werd daar in ‘zijn kerk’ door Mgr. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, op 3 oktober 1999 gewijd tot permanent diaken. Diaken-zijn, dat houdt o.a. in, alles verzorgen rond het altaar, ouderen en zieken bezoeken. Oud-Schiedammer Jurriaan Meijer, niet zo goed meer ter been, heeft dit laatste wat moeten afbouwen. Van geest nog even scherp en kwiek als ooit, zat hij op een feestelijk gedecoreerd katheder waar hij plechtig het Evangelie-van-de-dag voorlas. De keuze van de liederen die avond was van zijn hand. In de overweging memoreerde Pastoor Dresmé diaken Jurriaans levensloop a.d.h.v. zijn weekbrief die hij per email stuurt. Pastoor Dresmé: “Jij wil ook nog wat zeggen, neem ik aan, ik zag daar een briefje …”. De diaken vertelde hoe dankbaar hij was ‘Hilversum’ toegewezen te hebben gekregen: “Alles gebeurt hier volgens de richtlijnen van Rome”. De diaken werd overmand door emotie; pastoor Dresmé stond hem meteen bij. Jurriaan Meijer: “Mgr. Bomers haalde mij naar ‘Haarlem’, ik kwam naar Hilversum, het had niet mooier kunnen zijn.”

Na afloop van de viering was er een feestavond in het Annagebouw, waar de jubilaris tot driemaal toe werd toegezongen. Jurriaan Meijer wilde met klem geen cadeaus, maar kreeg desondanks o.a. een Vitus-aandenken, het Schiedam750-spel en een waardechèque voor de Missiewerken van broeder Jan Heuft in Algiers.

Levensloop

Jurrianus Lidwinus Meijer (geboren te Schiedam in 1949), zoon van herenboer Meijer op ’s-Graveland besloot op latere leeftijd te kiezen voor de priesteropleiding. Hij was daarvoor werkzaam als timmerman bij de fabriek van Swiderksi aan de Korte Haven. Vanuit daar zag hij de brand in de door hem betreurde St.-Liduina- of Frankelandsekerk in 1969. Liduina, de heilige van Schiedam, was en blijft de rode draad in zijn leven. Na de sloop van de kerk en de tanende aandacht voor Liduina richtte hij met verontruste katholieken de Liduina-vereniging op, mede vanwege het 600ste geboortejaar van Liduina in 1980. Tevens was Jurriaan hoofd-acoliet aan de RK-Liduinakerk aan de Singel. In die periode kwam de bekende Gerard Reve vaak in de kerk. Hij beschreef wat hij zag in “Roomse Heisa” (1985). Pastoor Vismans: “Ergens staat: Een misdienaar met vrome tred. Jaja, daar bedoelde hij Jurriaan Meijer mee”. Ook was het Jurriaan Meijer die het voor elkaar kreeg tijdens het pausbezoek in 1985 aan Nederland, het beeld van Liduina-van-Schiedam naar de Irenehal in Utrecht te krijgen, waar de paus celebreerde. Jurriaan Meijer was actief betrokken met het wel en wee van historisch Schiedam; niet zelden stuurde hij een inzonden brief naar de krant, Het Nieuwe Stadsblad, of De Havenloods. Cineast Jan Schaper stond hoog in zijn vaandel, die legde nog net oud-Schiedam vast vóórdat het met de grond werd gelijkgemaakt. Uiteindelijk werd de studie van Meijer – op instigatie/aansporing van Mgr. Bär – die hij volgde in het bisdom Breda, op seminarie Bovendonk, afgerond met de status van ‘permanent diaken’. Na stages in Rotterdam-Zuid en Delft boterde het niet meer tussen Jurriaan en het bisdom Rotterdam. Monseigneur Bomers haalde hem naar Haarlem-Amsterdam, waar hij als eerste een plaats kreeg in Heemskerk. Al snel daarna werd het de St. Vituskerk in Hilversum, de kerk waar hij nu 25 jaar diaken is. Het diaconaat houdt in, zieken bezoeken, het evangelie lezen in de viering van de Eucharistie, aan het altaar bisschoppen en priesters assisteren, dopen, preken, een wekelijkse pastorale brief te doen uitgaan, en na de mis de gezongen ‘wegzending’ te zingen: “Ite, missa est, álleluia”. De bekende Lidwien Meijer is zijn jongere zus, werkzaam binnen kerkelijk en historisch Schiedam.

Ander nieuws

Aanmelding voorbereiding Vormsel 2024-2025

29-9: Afscheid pastor Kaak na de viering

Voorbereiding Eerste Communie

Nieuwsoverzicht